Καλώς ήρθατε στην σελίδα της Tech Place

Προσοχή για τον «ιό της Αστυνομίας» συνιστά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

02 Ιούλ 2013

Προσοχή για τον «ιό της Αστυνομίας» συνιστά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Posted by with - in News

Έξαρση και στη χώρα μας των κρουσμάτων του κακόβουλου λογισμικού που ζητά 100 ευρώ για να «ξεμπλοκάρει» τον υπολογιστή.

Με δελτίο Τύπου, η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει ότι τον τελευταίο καιρό παρουσιάζεται και στην Ελλάδα έξαρση των κρουσμάτων του «ιού της Αστυνομίας» ή «ιού των 100 ευρώ», όπως αλλιώς είναι γνωστό το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό. Στόχος του ιού είναι να αποσπάσει χρήματα από τους χρήστες του διαδικτύου, μολύνοντας και παίρνοντας τον έλεγχο των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους.

Το συγκεκριμένο «ransomware» υποτίθεται ότι προέρχεται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και συνήθως μπλοκάρει τον υπολογιστή που προσβάλλει, αν και έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις που κρυπτογραφεί τα αποθηκευμένα αρχεία.

Σε κάθε περίπτωση, εμφανίζει στην οθόνη μήνυμα στο οποίο σημειώνεται ότι ο υπολογιστής έχει κλειδωθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, λόγω παράνομης δραστηριότητας. Επιπλέον αναφέρει ότι για το “ξεκλείδωμα” απαιτείται χρηματικό ποσό (συνήθως 100 ευρώ), το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί μέσω καρτών πληρωμής, όπως PaySafe ή Ukash.

Όπως είναι φυσικό, η Ελληνική Αστυνομία, σε καμία περίπτωση, δεν ζητάει πληρωμή προστίμου ή προστίμων τέτοιας μορφής, από τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί για την αποφυγή εξαπάτησής τους.

Έτσι, οι χρήστες του διαδικτύου δεν θα πρέπει να πείθονται από τέτοιου είδους μηνύματα και δεν θα πρέπει να προβαίνουν σε ΚΑΜΙΑ καταβολή χρημάτων ή πληρωμή.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να κλείσουν τον υπολογιστή και να απευθυνθούν σε έναν τεχνικό που θα αφαιρέσει το «ransomware».

Περισσότερες πληροφορίες: www.kathimerini.gr

Comments are closed.